• facebook_icon
  • twitter_icon
  • youtube_icon
  • google_plus_icon
  • instagram
  • rss_icon
  1. Home
  2. News
  3. Κάλυμνος Το νησί των Σφουγγαράδων και των Αναρριχητών! Σε έναν παράδεισο περιπ...

Κάλυμνος Το νησί των Σφουγγαράδων και των Αναρριχητών! Σε έναν παράδεισο περιπ...

Κάλυμνος
Το νησί των Σφουγγαράδων και των Αναρριχητών!  
Σε έναν παράδεισο περιπ...
Κάλυμνος
Το νησί των Σφουγγαράδων και των Αναρριχητών!
Σε έναν παράδεισο περιπέτειας βρίσκεται όποιος επιλέξει να επισκεφθεί το νησί της Καλύμνου, με τα ψηλά επιβλητικά βράχια και τον βυθό της θάλασσας που μέσα του κρύβει πανάρχαια ναυάγια και τις μικρές υπέροχες παραλίες που περιμένουν υπομονετικά ταξιδευτές που αναζητούν το κάτι άλλο στην ζωή τους. Αυτή είναι η μοναδική Κάλυμνος ένα νησί που συναρπάζει που η κάθε γωνιά της κρύβει έναν μικρό παράδεισο που σκοπό έχει να πάρει όλη την αρνητική ενέργεια που κουβαλάει ένας άνθρωπος μαζί του, και να την πετάξει πολύ μακριά, αποζημιώνοντάς τον για την επιλογή του να την επισκεφθεί.
Δεν ήταν η πρώτη μου φορά και δεν Θάνε η τελευταία! Αυτήν την υπόσχεση έδωσα, στο γρήγορο πέρασμα που έκανα από το νησί των σφουγγαράδων των αναρριχητών, των πεζοπόρων, της Σπηλαιολογίας και του πολιτισμού.
Κάθε τόπος έχει την ιστορία του! Έτσι λοιπόν όποιος φτάσει στην Κάλυμνο, καλό είναι να ενημερωθεί για την ιστορία του νησιού που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του, η οποία σαφώς είναι επηρεασμένη από τα χρόνια της ιταλικής κατοχής. Οι ντόπιοι, λένε πως μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται η χάλκινη Κυρία της Καλύμνου, είναι επιβεβλημένη! Το Ναυτικό Μουσείο επίσης φιλοξενεί αντικείμενα από ναυάγια τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Σπογγαλιεία.
Κάπου εκεί ήταν που γνωρίσαμε τον συνάδελφο Γιάννη που ανέλαβε ρόλο ξεναγού και αφού μας έκανε μια βόλτα στα στενά δρομάκια της χώρας μας οδήγησε στα ψηλά εκεί όπου βρίσκεται η εκκλησιά του Αγίου Σάββα, όπου κανείς μπορεί να απολαύσει όχι μόνο το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της χώρας μας, αλλά ακόμα και την Πανσέληνο η οποία φεγγίζει το πέλαγος που παρεμβάλλεται μέχρι το γειτονικό νησί της Κω. Τα μικρά γραφικά ταβερνάκια, είναι άκρως φιλόξενα και αν πεινάει κανείς εκεί μπορεί να απολαύσει τον μεζέ των βουτηχτάδων που αποτελείται από φούσκες αχινούς, η σαλάχια που συντηρούνται στο θαλασσινό νερό, όπως μας είπε ο Αντώνης, ένα τρελό και κουρασμένο αγόρι που μας σέρβιρε στο κουτούκι του σφουγγαρά λίγα μόλις μέτρα από την πολύβουη παραλία της Πόθια.
Επισκέφθηκα τον Πάνορμο, είδα την Σκάλα, και τις Μυρτιές όπου σκέφτομαι να μείνω την επόμενη φορά που θα πάω, αν και το μικρό νησάκι της Τελένδου κατάφερε να κλέψει ένα κομμάτι της καρδιάς μου καθώς το χάζευα!
Όλο το νησί περιστοιχίζεται από μεγάλα επιβλητικά βράχια , τα οποία σε όσους τολμούν, ανεβάζουν την Αδρεναλίνη εκτός ορίων. Αυτό προφητικά ίσως να ήταν το καλύτερο δώρο του θεού στους Καλύμνιους, καθώς περισσότερες από 1000 χαραγμένες αναρριχητικές διαδρομές περιμένουν τους απανταχού λάτρεις του σπόρ να τις σκαρφαλώσουν.
Ο Έλληνας Οδηγός Βουνού και εκπαιδευτής Ορειβασίας Άρης Θεοδωρόπουλος, αφιέρωσε την ζωή του στην ανάδειξη και ασφάλιση των διαδρομών, και έχει εκδώσει δύο οδηγούς , όπου κανείς μπορεί να συμβουλευτεί και να επιλέξει τις καλύτερες. Το φεστιβάλ Αναρρίχησης που διοργανώνεται κάθε χρόνο προσελκύει κάθε χρόνο στο νησί κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο. Αλλά δεν είναι μόνον τα βράχια που προσελκύουν εναλλακτικούς τουρίστες στην Κάλυμνο, αλλά και ο βυθός. Στο νησί λειτουργούν αρκετά καταδυτικά κέντρα, τα οποία προσφέρουν καταδύσεις σε σημεία υποβρύχιας ομορφιάς γεμάτα ναυάγια σπήλαια και υφάλους με χρώματα που στην κυριολεξία τρελαίνουν τους δύτες.

Ξακουστό είναι και το «Καταδυτικό Φεστιβάλ και Αγώνες Σκανταλόπετρας», το οποίο προσφέρει στους συμμετέχοντες μοναδική εμπειρία υποβρύχιας, και όχι μόνο, γνωριμίας με το νησί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δοκιμή και εκπαίδευση στην κατάδυση με Σκανταλόπετρα, επίδειξη καταδυτικών μεθόδων, ξεναγήσεις σε εξειδικευμένα μουσεία, αυτόνομες και ελεύθερες καταδύσεις, καθώς και διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας.
Τώρα αν είστε ο άνθρωπος που αναζητά τις φυσικές ομορφιές πεζοπορώντας, τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε μία από τις 10 διαδρομές που υπάρχουν στο νησί, αι οδηγούν σε κάστρα όπως της Χρυσοχεριάς και σπήλαια τα οποία συνοδεύουν αρκετοί μύθοι και μαρτυρίες του παρελθόντος.
Σίγουρα θα ξαναπάω! Ο χρόνος σταματάει στην Κάλυμνο, πάντα για καλό σκοπό! Ο επισκέπτης ηρεμεί και απολαμβάνει την κοινωνία με τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, όπως έκανα εγώ και η παρέα μου συζητώντας, με τον Δημήτρη και τον Στάθη, Δύο από τα πλέον ανήσυχα παιδιά του νησιού τα οποία έχει κερδίσει ο εναλλακτικός τρόπος ζωής!
Στο τέλος του ταξιδιού μας δεν θέλαμε να αποχωριστούμε το νησί των σφουγγαράδων! Ο λόγος είναι πως βιώσαμε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Να πάτε στην Κάλυμνο ακόμα και αν σας πουν πως βρίσκεται Στην άλλη άκρη του Αιγαίου Πελάγους!Αν πάλι δεν πάτε τότε θα χάσετε την ευκαιρία να δείτε από πρώτο χέρι αυτά που σας εξιστορώ και άλλα πολλά που δεν πιστεύεται πως υπάρχουν!

Παντελής Τζερτζεβέλης
more...
Εικόνα 316776

Εικόνα 316777

Εικόνα 316778

Εικόνα 316779

Εικόνα 316780

Εικόνα 316781

Εικόνα 316782

Εικόνα 316783

Εικόνα 316784

Εικόνα 316785

Εικόνα 316786

Εικόνα 316787

© 2019 - Livemedia. All Rights Reserved