1. Home
  2. News
  3. «Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους» Το ΑΠΘ με το Τμήμα Δημοσιογ...

«Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους» Το ΑΠΘ με το Τμήμα Δημοσιογ...

«Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους»
 
Το ΑΠΘ με το Τμήμα Δημοσιογ...
«Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους»

Το ΑΠΘ με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο «Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους» («Νorth - Εast Meltemi, The breath of Archipelagos»- https://aegeanmeltemi.com/ ) και γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας, συμμετέχοντας σε σειρά εκδηλώσεων Green & Blue Days, στη Λήμνο, από αύριο, Σάββατο 19 Μαΐου, έως τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018. Έτσι, συμβάλλει στην έμπρακτη ενίσχυση των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων για γαλάζια οικονομία, ανάπτυξη και αειφορία, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στην αποστολή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Λήμνο συμμετέχουν 25 φοιτητές του Τμήματος. Το Ευρωπαϊκό Έργο «Βορειοανατολικό Μελτέμι: Η πνοή του Αρχιπελάγους- Νorth Εast Meltemi, The breath of Archipelagos»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (European Maritime and Fisheries Fund, EMFF) επενδύουν στον ναυτικό και αθλητικό τουρισμό, στην αειφόρο ανάπτυξη των ναυτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και στον υδάτινο και θαλάσσιο ναυτικό πολιτισμό και την κληρονομιά.

Το έργο MELTEMI αποτελεί ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα στο σύνολο των 52 προτάσεων που κατατέθηκαν και «χαράσσει ρότα» 420 ναυτικών μιλίων με διακρατικές θεματικές ναυτικές διαδρομές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο για την προβολή και ανάδειξη της ναυτικής κληρονομιάς και για την ενίσχυση της Γαλάζιας Τουριστικής και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Μέσα από έναν διαφορετικό «αέρα» ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό του Βορειανατολικού Αιγαίου και τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου θεματικού τουριστικού προϊόντος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Διακρατικές Θαλάσσιες Διαδρομές για την Ευρώπη» (Nautical Routes for Europe) (2017) του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) (Executive Agency for SMEs, EASME), τo Surf Club Keros , η Progressive Board LTD από την Τουρκία και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεργάζονται και δίνουν πνοή στο έργο της ΕΕ με το έργο τους συμβάλλοντας στη γαλάζια και περιβαλλοντική συνείδηση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη.

Oι δράσεις για τις Green & Blue Days 2018

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Green Day event
«Eco Road Trip» και βιωματική ξενάγηση για τη βιοποικιλότητα της περιοχής της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την υποστήριξη της Trace your Eco.

Blue Day event
Επίσκεψη στη θαλάσσια περιοχή Κεραμωτής – Λιμένα Καβάλας με στόχο την ενημέρωση για την ανάδειξη της αλιευτικής κληρονομιάς και την περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων.

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Blue & Green Day event
Μέρα αφιερωμένη στον Ναυταθλητισμό και τις δραστηριότητες στη Φύση στην παραλία Κέρους της Λήμνου (προστατευόμενη περιοχή Natura 2000). Ο Ναυτικός Όμιλος της Λήμνου μαζί με το MELTEMI συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη φύση και τη θάλασσα (ποδηλασία και θαλάσσια σπορ, όπως κανό, καγιάκ, κωπηλασία,ιστιοπλοΐα).

Blue Day event
Πολιτιστική επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη Λήμνου.

Πολιτιστική Επίσκεψη στην 9η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Όρια», που συνδιοργανώνεται από τη Φωτογραφική Ομάδα Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία» (Κοντοπούλι Λήμνου, Δημητριάδειος Σχολή, 19-22/05/2018).

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 - Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000

Green and Blue Day event

Εθελοντικός Καθαρισμός Παραλίας Κέρους Λήμνου με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, των Λιμενικών Αρχών Λήμνου, μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου Λήμνου και φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες (Xρυσάφη ΑΒΕΕ). Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη στις 9:00, στην Παραλία Κέρους της Λήμνου.

Η δράση περιλαμβάνει:

• Ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα απορρίμματα, τη συλλογή, τη διαλογή τους και το βαθμό επικινδυνότητάς τους.
• Συλλογή απορριμμάτων στην Παράκτια και Θαλάσσια Ζώνη της περιοχής του Κέρους.
• Διαλογή επί τόπου και Αξιολόγηση: διαχωρισμός απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη, δημιουργία λόφων σκουπιδιών και μεταφορά των διαλεγμένων απορριμμάτων στα μέρη συγκέντρωσης απορριμμάτων του νησιού με τη συνεργασία των Λιμενικών Αρχών Λήμνου.
• Παρουσίαση των πιο περίεργων ευρημάτων αλλά και αντικειμένων που «ταξίδεψαν» στη θάλασσα.

Green Day event
Ομαλή Πεζοπορία σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και βιωματική ξενάγηση για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και του νησιού από την περιβαλλοντολόγο και πιστοποιημένη από το Interpret Europe, ξεναγό ερμηνείας, Άντα Μαυρομμάτη (Nature Traveler).

Blue Eno-Gastronomy
Η Οινο-Γευσιγνωσία ενός Νησιού - Βιωματική γαστρονομική εμπειρία με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, με την υποστήριξη της Taste Lemnos. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο σύγχρονο παραδοσιακό σπίτι των γεύσεων στον Μούδρο Λήμνου.
more...
Εικόνα 319771

Εικόνα 319772

© 2021 - Livemedia. All Rights Reserved