1. Home
  2. News
  3. Οδοιπορικό στην Βόρεια Ήπειρο!

Οδοιπορικό στην Βόρεια Ήπειρο!

Οδοιπορικό στην Βόρεια Ήπειρο!
Οδοιπορικό στην Βόρεια Ήπειρο!
Ξημέρωσε 15 Αύγουστος και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για την Βόρεια Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα για την Δερβιτσάνη όπου η νεολαία της διοργάνωνε για τον 1ο ορεινό αγώνα δρόμου.
Μόλις περάσαμε τα σύνορα το σκηνικό άλλαξε καθώς η φυσική και συνάμα άγρια Ηπειρωτική ομορφιά,με τα πέτρινα Παραδοσιακά γεφύρια και σπίτια, πήραν όλη την κούραση του ταξιδιού καθώς αλλάξαν την διάθεση μας με το όμορφο σκηνικό τους.
Σαν γιορτινή μέρα που ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού ήταν για ένα σύντομο προσκύνημα στην εκκλησία της κοίμησης Θεοτόκου στο ζερβά τι που ήξερε ο "φίλος και συνταξιδιώτης" Γιάννης Κατσέας ,μια παραδοσιακή πέτρινη εκκλησία που κατά τα χρόνια της αθεΐας του Χότζα χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη.
Έντονο ήταν το συναίσθημα που νιώσαμε, όταν αντικρίσαμε το κοιμητήριο που οι τάφοι πάνω τους είχαν ονόματα γραμμένα στα ελληνικά.

Στη διαδρομή παντού πινακίδες σε δυο γλώσσες, ελληνικά και αλβανικά αν και οι ονομασίες των χωριών ήταν γραμμένες με την αλβανική διάλεκτο στα ελληνικά,ήταν αρκετό να καταλάβεις πως δεν είναι τυχαία οικείες οι εικόνες που παρατηρείς.
Πάνω στην διαδρομή γνωρίσαμε έναν τσοπάνη, που πρότεινε να πάμε στο μοναστήρι της γέννησης της Θεοτόκου στην Άνω Επισκοπή η οποία ήταν κτισμένη τον 6ο αιώνα και παρά το ότι βανδαλιστηκε στο πέρασμα των αιώνων, παρά την χρήση της εξίσου σαν στάβλο στα χρόνια του Χοτζα, παρά την αδιαφορία του αλβανικού κράτους στεκόταν ζωντανή στην άκρη του απομακρυσμένου χωριού,ζωντανή για τους πιστούς της περιοχής αλλά και ζωντανή απόδειξη της ιστορίας.

Μετά από αυτήν την στάση συνεχίσαμε την διαδρομή φτάνοντας στον προορισμό μας όπου για καλή μας τύχη γιόρταζε το χωριό, μιας και η Παναγία είναι πολιούχος του χωριού και η νεολαία της Δερβιτσανης είχε στήσει ένα μοναδικό πανηγύρι.
Ο κόσμος αμέτρητος, τις εντυπώσεις κέρδισαν νέοι και νέες με τις παραδοσιακές ηπειρωτικές φορεσιές τους αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε στιγμή ξεκινούσε ένας χορός που κατέληγε να ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους.
Σίγουρα οι εικόνες ήταν έντονες,και φαινόταν ποσό πιστά ακολουθούν στην Βόρεια Ήπειρο την παράδοση,αρχές και αξίες παρά τα όσα πέρασαν.
Ένιωθες πως ζούσες σε μια Ελλάδα του παρελθόντος,πιο αγνή,πιο απλοϊκή και σίγουρα πιο όμορφη που εδώ στην Ελλάδα ίσως έχουμε ξεχάσει.

Κι ενώ το γλέντι της προηγμένης μέρας συνεχίστηκε μέχρι πρωίας ξεκινήσαμε από νωρίς τις προετοιμασίες για τον αγώνα ορεινού δρόμου Deropoli Run την επόμενη.
Το Deropoli Run ήταν μια ιδέα τεσσάρων νέων από τη Δερβιτσάνη,φίλοι του αθλητισμού που είχαν σαν βάση να αναδείξουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής λίγο πιο αθλητικό,της ομορφιές του δήμου Δερόπολης για αυτό και τους στήριξαν από την πρώτη στιγμή φορείς,χορηγοί μέχρι και το Ελληνικο Προξενείο Αργυροκάστρου.
Ήταν μια τολμηρή κινηση μιας και ποτέ δεν είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο στην περιοχή αλλά οι συμμετοχές ξεπερνούσαν τις προσδοκίες καθώς ξεπέρασαν τις 180 για τις κατηγορίες 8 και 10 χιλιομέτρων και ακόμη 50 στην jr κατηγορία.
Οι αγωνιζόμενοι στην εκκίνηση ανάμεσα τους αθλητές,συγχωριανοί από όλες τις περιοχές της Β.Ηπείρου, από πόλεις και χωριά της Αλβανίας αλλά το μεγαλύτερο μέρος ήταν ανθρώπων από την Ελλάδα (Βορειοηπειρώτες και μη).
Σίγουρα η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή όμως ήταν ενός Βορειοηπειρώτη 68 ετών ο οποίος μάλιστα τερμάτισε την διαδρομή των 8χλμ και μάλιστα με αρκετά καλύτερο χρόνο μικρότερων συναγωνιζόμενων.
Το βίντεο αφιέρωμα του αγώνα:
https://www.facebook.com/1424615190/posts/10220773893723573?s=1424615190&sfns=mo )
Κάπως έτσι φτάνουμε στην λήξη του αγώνα με τις απονομές αναμνηστικών μεταλλίων σε όλους τους αγωνιζόμενους,με κύπελλα και δώρα τεχνολογίας για τους νικητές κάπου εκεί ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο Deropoli Run και παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.

Στο δρόμο της επιστροφής βρέθηκε το χωριό Βουλιαράτες,γενέτηρά του Κωνσταντίνου Κατσίφα που δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε σε μια στάση και να ανάψουμε ένα κεράκι στην μνήμη του.
Τα συναισθήματα σαφώς και ανάμεικτα καταλήγοντας σε σκέψεις που σε κάνουν να ντρέπεσαι ιδίως όταν αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν Έλληνες εκτός των συνόρων της πιο αυθεντικοί από τους εντός αλλά ταυτόχρονα και υπερηφάνεια για τον αγώνα των ανθρώπων να κρατήσουν ζωντανή την πίστη τους,την ελληνική τους γλώσσα,την έντονη Ηπειρώτικη διάλεκτο,τις αρχές και της αξίες της ρίζας τους.
Νίκος Κωνσταντίνου
more...
Εικόνα 372693

Εικόνα 372694

Εικόνα 372695

Εικόνα 372696

Εικόνα 372697

Εικόνα 372698

Εικόνα 372699

Εικόνα 372700

Εικόνα 372701

Εικόνα 372702

Εικόνα 372703

Εικόνα 372704

Εικόνα 372705

Εικόνα 372706

Εικόνα 372707

Εικόνα 372708

Εικόνα 372709

Εικόνα 372710

Εικόνα 372711

Εικόνα 372712

© 2020 - Livemedia. All Rights Reserved